Какво трябва да знаем за храненето в детската градина?

Храненето в детските ясли и градини се подчинява на съответните наредби на МЗ.

  • Наредба 2 от 2013г за здравословното хранене на децата от 0 до 3 години
  • Наредба 6 от 2011г. за здравословното хранене на децата от 3 до 7 години
  • Наредба 2  от 20.01.2021г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения.

Няма да влизам в подробности по тях, но тези наредби регламентират както разнообразието в детското меню, така и качествения и количествен състав на храните за различните възрасти.

В яслата, например, се избягва употребата на сол, захарта е в минимални количества, не се допускат растителни мазнини в млечните продукти, забранено е да се пържи храната. 

Ежедневно се предлагат следните храни: зърнени и/или картофи, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, белтъчини/ различни меса, риба, яйца, бобови/

Веднъж седмично е задължително да има риба. Два пъти седмично е задължително да има бобови- боб, леща, нахут.

За децата в градинска възраст ежедневно трябва да се дават:

  • 300-350г плодове и зеленчуци; 
  • 350-400г мляко и 30г млечни /сирене, кашкавал/
  • Веднъж седм.риба
  • Два пъти седм.бобови
  • Захар- до 15-17гр дневно;
  • Сол-  до 3гр. Дневно;
  • Шоколади и сладкарски изделия- до два пъти седмично

Това са разпоредбите за здравословно хранене на децата. Това са и условия за развиване на всички органи и системи в периода на израстване, за здравето на психиката и ума. 

Родителите, които са загрижени и запознати с тези норми, още в най-ранна детска възраст захранват и създават такива хранителни навици у децата си. При постъпване в детско заведение, те се хранят с охота, чувстват се спокойни и не прегладняват до вечерта.

Но, за съжаление, не всички деца имат такъв режим. Много от тях очакват с нетърпение да си тръгнат, да влязат в близкия хранителен магазин и да им купят всякакви захарни и тестени лакомства от там. Това се случва преди вечеря. Съответно, след тази калорийна вакханалия, те отказват и да вечерят пълноценно. Родители често споделят, че вкъщи децата са нервни, неспокойни, превъзбудени и трудно заспиват. Ами, ето причината в повечето случаи.

Какво правим в детската градина, за да преодолеем такива проблеми?

Отново – учене чрез преживяване. Готвим, украсяваме, сервираме. Организираме поне два кулинарни дни в седмицата, когато децата месят с пълнозърнесто брашно и естествени подсладители, белят яйца и правят своя яйчен пастет със сирене, мажат филии, правят си плодови салати, пици и др. Храната, приготвена с настроение и собствен труд им е винаги вкусна. Такъв подход приучва и най-злоядите към навици да се хранят, заедно с останалите и в същото време. Носи положителна емоция и наслада от храната. 

Друг начин е приучване към подреждане на масата по протокол: салфетка, цветово съчетаване на прибори и посуда, сервиране. Като в целия този процес те участват активно.

Провеждаме и тематични дни, посветени на здравословното хранене и здравословния начин на живот. Това обогатява представите им за съдържанието и значимостта на храната. 

Никога не се насилва дете да изяде нещо, което не желае. Никога не се заплашва или стимулира с обещания за награди храненето. 

Честото водене в изискани ресторанти и обръщане на внимание върху  естетиката в храненето, формира и съответната култура и отношение у децата.

Не случайно вече говорихме и за семейните стереотипи. 

В детската градина, при постъпване, родителите попълват анкета относно хранителните особености на децата си: имат ли установени алергии, непоносимости, храни с които не са захранени, какви ценности относно храненето споделят, какво харесва или не харесва детето. От там нататък изграждаме непосредствена ефективна комуникация със семейството относно развитието на хранителните навици при детето. 

Сподели

Последно добавени

Какво знаем за детската игра?

В процеса на играта се проектира истинският живот. Често се питаме: какви игри са подходящи за моето дете?

Какво трябва да знаем за храненето в детската градина?

Храненето в детските ясли и градини се подчинява на съответните наредби на МЗ…

Взаимодействие в електронна среда

Организирахме виртуални групи за родители на деца от всяка възрастова група.

“Заедно с Камбанките”

„Заедно с камбанките“ е система от внимателно планирани дейности, които са съобразени с темите от годишното разпределение. Те са подходящи за деца от детска яслена и първа групи.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!